čtvrtek 1. května 2008

Síla zvyku

Zkuste se zamyslet nad tím, nakolik vaše chování ovládají zvyky - možná budete překvapeni. A jistě ze zkušenosti víte, že síla zvyku je značná (koneckonců tento pojem zlidověl - kolikrát jste syšeli nebo řekli "no jo, znáš to, síla zvyku ..."). Proč toho tedy nevyužít?

Každý z nás má jistě špatné zvyky, ale i ty dobré - většina z nich ovládá naše chování automaticky, aniž si to uvědomujeme. Pokud máme dobrý zvyk zapnout si bezpečnostní pás ihned, když sedneme do auta, tak pokud jsme trochu zamyšlení, automaticky si ho zapneme, i když chceme jenom přeparkovat o 10 metrů dál. Pokud si z žádoucího chování, tedy takového, které vede ke splnění našich cílů, uděláme zvyk, má to neuvěřitelně pozitivní vliv. A dokonce pokud se jedná o něco sice potřebného, ale pro nás zprvu nepříjemného (třeba chození po shodech místo ježdění výtahem), budeme to později dělat automaticky a ani nám to nepříjde. 
Vypěstoval jsem si třeba dobrý zvyk mít na pracovním stole pořádek. Nepořádek totiž nejenom vede ke zbytečnému zdržování tím, že člověk neustále něco hledá, ale hlavně rozptyluje pozornost od toho, na co se člověk potřebuje soustředit. Pokud se vám na stole válí spousta papírů, padne vám některý z nich do oka a začnete ho impulsivně řešit - nebo minimálně o něm začnete přemýšlet a ruší tak vaši koncentraci (třeba jen na podvědomé úrovni). Dříve jsem měl na stole nepořádek a hromady papírů jako spousta dalších lidí, ale poté, co jsem se po nějakou dobu soustředil na to, abych vždy odstranil všechno, co nesouvisí s úkolem, na kterém aktuálně pracuji, jednoznačně to zvedlo moji výkonnost. Během jednoho nebo dvou měsíců se z toho stal můj nový zvyk. Musel jsem nejprve zlomit starý špatný zvyk, a občas jsem na pár dnů upadl do starého nepořádku. Poté, co se nový zvyk zakořenil, funguje už automaticky, bez přemýšlení.
Právě v tom, že po zaběhnutí zvyku už pro vás pracuje automaticky, je největší síla. Síla zvyku. Můžete se soustředit na jiné věci, na aktuální priority.
Pokud si vypracujete každých pár měsíců nový dobrý zvyk, budete zase o kus dál. 
Já sám momentálně taky pracuji na nahrazení jednoho špatného zvyku jiným, dobrým: Často zapomínám jména lidí krátce poté, co se mi představí. Učím se tedy v "představovací fázi" koncentrovat na zapamatování jména partnera - funguje to, ale dosud to po dvou týdnech není zvyk, na který bych se mohl spolehnout. Ze zkušenosti vím, že za 2 nebo 3 měsíce bude po problému - a napořád. Toto je na cíleném vytváření zvyků skvělé. 
Zkuste se zamyslet, jaké zvyky potřebujete (nebo co vám způsobuje problémy - zjistíte, že každý špatný zvyk má svůj dobrý protizvyk, kterým ho můžete vyrušit), sepsat si je a naplánovat jejich postupné zavedení. Aby jste získali jistotu, že nové zvyky opravdu zavedete, je potřeba si také naplánovat kontroly. Například každý den ráno do kalendáře si jako první úkol uveďte kontrolu zavádění zvyku -  hodnocení za předchozí den. A hodnoťte se - kolikrát jste se řídili novým zvykem a kolikrát jste sklouzli ke starému špatnému? Rozhodli jste se, že se zbytečně nebudete rozčilovat když řídíte auto (a všichni kromě vás jezdí jako blbci :-)? Fajn, kolik dní v týdnu nebo měsíci jste to dodrželi? A kolik v dalším? Jak se odměníte, když zlepšíte svoje skóre? 

Žádné komentáře: