neděle 18. května 2008

The 4-Hour Workweek aneb Čtyřhodinový pracovní týden

Autor Timothy Ferriss představuje v knize The 4-Hour Workweek Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich koncept životního stylu, který nazývá New Rich (Noví Bohatí).

Strategie NR je zajímavou alternativou k tradičnímu pojetí úspěchu, kterým je často v západní civilizaci, tedy i u nás, dosažení finanční nezávislosti v co nejnižším věku. Finanční nezávislostí se pak rozumí získání dostatečného majeteku či pasivního přijmu, umožňujícího přestat pracovat (chcete-li) a přitom zachovat žádoucí životní úroveň.
Tim Ferriss v této souvislosti klade logickou otázku: je rozumné "makat" 20 nebo 30 let v době nejlepší fyzické kondice, aby si člověk mohl užívat ve stáří?

Koncept New Rich je shrnut ve zkratce DEAL - Definiton, Elimination, Automation, Liberation (pozn. DEAL v angličtině znamená "dohoda").

D - Definition (Definice)
Vyjasnění si svých cílů, žádoucího živostního stylu. Tim Ferriss doporučuje vymanit se z tradičního pojetí úspěchu. Mimo jiné celkem rozumně "ohrnuje nos" nad tlustým mužem v červeném BMW - má smysl hromadění majetku (za cenu práce od rána do večera) jen pro porovnávání se sousedy nebo kolegy v práci - kdo má lepší auto nebo větší dům ...? Nebo je lepší vydělávat o něco méně, ale s minimem investovaného času? Podstatou se pak stává hodinový výdělek - není lepší příjem 50 tis. měsíčně při práci 3 hodiny denně než 100 tis. při 80 pracovních hodninách týdně?

E - Elimination (Eliminace)
Odstranění všeho zbytečného, minimalizace. Autor zde rozvíjí myšlenku Paterova pravidla, které říká, že 80% našich výsledků pochází z 20% naší činnosti (případně od 20% našich zákazníků - a naopak 80% stížností a konfliktů pochází od 20% zákazníků atd.) s tím, že doporučuje prostě eliminovat (pokud to lze tak úplně odstranit, pokud ne tak delegovat, resp. outsourcovat) těch "nepodstatných" 80% činností.

A - Automation (Automatizace)
Cílem NR je "autopilot income", tedy příjem generovaný automaticky, bez potřeby vlastních zásahů. Podstatou je vytvoření systému, který funguje samostatně - místo příjmu závislého na naších aktivitách. Tim Ferris popisuje modelový případ na bázi e-commerce, dlužno však dodat že poněkud idealizovaný - doufejme v zájmu ilustrativnosti... Hlavním prostředkem automatizace je outsourcování, autorem pojato v až fanaticky, v dobrém slova smyslu. Docela mě to přimělo k zamyšlení, co vše lze vlastně oursourcovat a musím uznat, že jsem byl překvapen. Velice zajímavý je koncept virtuálních asistentů, realizovaný pomocí specializovaných firem, působících zejména v Indii. Využitelnost tohoto postupu může být velká v anglicky mluvících zemích, pro naše podmínky ale dramaticky klesá - těžko můžete ousourcovat
vyřizování vašich emailů asistentovi (resp. asistenční službě) do Indie, když jich máte většinu v češtině.

L - Liberation (Uvolnění)
Správný NR dle Ferrise není vázán na konkrétní místo. Pokud je zaměstnanacem, měl by si domluvit možnost práce doma. Pak může díky Eliminaci a Automatizaci svoje pracovní úkoly zvládat za 2 nebo 3 hodiny denně a zbytek věnovat vytouženým aktivitám. Liberalizace mu pak umožní "cestovat po celém světě aniž by si toho šéf všiml" (jedna z pasáží, kdy se autor nechal vlastní vizí trochu unést :-). Pro NR - podnikatele je Liberalizace (opět ve smyslu absolutní volby místa, kde se nacházím nebo žiji) obdobně výsledkem Eliminace a Automatizace - firma mu funguje sama a není na něm závíslá.

Kniha 4HWW obsahuje spoustu zajímavých myšlenek a rozhodně stojí za to si ji přečíst. Na druhé straně myslím, že "lifestyle design" NR zvolí jen velmi, velmi málo lidí v plném rozsahu. Je mi bližší pohled podnikatele, a "automaticky fungující firma" může být dle mého dlouhodoběji úspěšná jen v malém měřítku - autor trochu pomíjí dnešní rychle se měnící prostředí, kde se životnost obchodního modelu nebo produktu počítá maximálně v jednotkách let (což je v kontrastu s prezentovaným příkladem a zřejmě i Ferrissem preferovaným modelem - licencovat nebo vyvinout produkt a prodávat ho přes internet). To asi může být dostatečné pro financování životního stylu NR řekněme po dobu 2 let, potom ale musí rozjet nový projekt.

Autorem zatracovaný model vytvořit firmu a pak ji prodat (nebo realizovat exit formou IPO, to ale není v našich podmínkách příliš obvyklé) má dle mého svoje výhody, zejména v tom, že znamená od určitého okamžiku úplnou finanční nezávislost. Hlavní argument proti tomuto modelu (zjednodušeně "proč se jako mladí dřít jako mezci, abychom si ve stáří užívali") neplatí ve chvíli, kdy k práci člověk přistupuje s rozumem a dokáže si uvědomit, že za 10 hodin toho udělá jen o velmi, velmi málo víc. Tedy toho důležitého. A hlavně, pokud je projekt opravdu dobrý a podnikatel úspěšný, lze cestu start-up -> exit zvládnout během pár let.

The 4-Hour Workweek může být pro někoho eye opener, pro ostatní doporučuji její přečtení proto, že několik základních pravidel timemanagementu prezentuje z trochu jiného světla (aneb delegovat, delegovat, delegovat :-), což rozhodně není na škodu. Pro mně to rozhodně nebyl ztracený čas, knížka mně posunula zase o kousek dál.

Tip: Companion site www.thefourhourworkweek.com.

Žádné komentáře: