pondělí 12. května 2008

Není milion jako milion

Překvapivě často se setkávám s neznalostí nebo nepochopením faktu, že hodnota finanční částky je v čase relativní. Dnešní milion a milion za 5 let prostě nejsou to samé.

Pokud jste před deseti lety vydělali měsíčně 30 tisíc, mohlo se vám to zdát dost, ale dnes by vám to asi přišlo málo. Běžné příjmy vzrostly a naše nároky taky. A také spousta nákladů. Občas se setkáte s nářky, že je dnes draho. V absoluntních hodnotách je možná dráž, ale naše reálné příjmy nebo chcete-li reálné bohatství vzrostly. Lístky do kina dnes stojí rekněme o 20% víc, než před pěti lety, ale naše přijmy vzrostly o 30%. Takže reálně se pro nás zlevnily - za svůj měsíční příjem si jich můžeme koupit víc.
Peníze tedy mají svoji hodnotu relativní v čase. Za dnešních 130 Kč si můžete koupit lístek do kina, ale mít tutěž částku před pěti lety, lístek by jste si koupili taky a ještě by vám zbyla dvacka na popcorn.

Možná si říkáte, že je to přece jasné, uvažujete tak ale také u investic? Nebo "investic"? Je k pobavení, když reprezentant pojišťovny prezentuje výhodnost "investice" do důchodověho připojištění, s tím, že za rekněme pouhou pětistovku měsíčně dostanete, až půjdete do důchodu, 300.000 na přilepšenou. Fajn, ale do důchodu půjdete za 30 let. Jakou hodnotu bude mít 300 tis. (pomiňme očekávaný přechod na euro) v té době ? Půjde asi tak o 1 běžný měsíční plat ...

Příklad opačný: Nedávno jsem diskutoval se známým o investici do solárních panelů - došel k tomu, že návratnost investice by byla asi 14 let, "ale pak už bych měl elektřinu zadarmo". OK, ale jaksi nezapočítal, že těch dnešních X Kč by se mu za těch 14 let díky složeněmu úročení (částka investice každý rok narůstá nejenom o úrok z původně investované částky, ale i o úrok z již přijatých úroků) rozmnožilo, takže skutečná návratnost investice je delší. A to pomíjím fakt, že díky vývoji technologií budou solární panely potřebné pro příslušný výkon stát za 5 let desetinu toho, co nyní. Takže i když těch 5 let bude dál krmit ČEZ, investovat nyní se mu nevyplatí.

Takže ještě jednou: Posuzujte hodnotu peněz v čase, není milion jako milion.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Hm... Tím důchodovým připojištěním jste mi docela otevřel oči. Nikdy by mě nenapadlo na to takhle pohlížet..