pátek 6. února 2009

Jedno z tajemství úspěchu

Možná také znáte pár lidí, kteří jsou velmi úspěšní, ale přitom víte, že nejsou o nic chytřejší, vzdělanější nebo pracovitější než ostatní. Někdy dokonce naopak. Zkoušeli jste se zamyslet, co je u těchto lidí základem jejich úspěchu, co mají společného?
Nepochybně se jedná o víc vlastností či návyků - třeba schopnost motivovat sebe i druhé nebo dobře komunikovat s ostatními. Je tu ale ještě jedna věc, která je dle mých zkušeností občas cizí i hodně schopným lidem. A těm zdánlivě "překvapivě" úspěšným naopak nechybí a dokáže převážit i jiné nedostatky.

Jde o akčnost nebo chcete-li akceschopnost. Rychle se rozhodnout, neváhat. Než věci dlouze promýšlet a otálet, pustit se hned do práce. Udělat sice o něco víc rozhodnutí špatných, ale zato rychle - a když se ukáží jako špatná, stejně rychle přijmout nápravu.

Spousta lidí, když má přijmout nějaké rozhodnutí, odkládá ho. Váhá, přemýšlí. Když má s něčím začít, díky váhání nachází důvody, proč to vlastně nejde. A někdy výmluvy.

Netvrdím, že je na škodu rozhodovat se uvážlivě, ale musí to mít svoji míru - nesmí to být na úkor akceschopnosti. "Akční lidé" nepřemýšlí donekonečna, jestli třeba mají rozjet nějaký nový byznys, obchodní model, marketingový kanál. Nedělají vždy detailní plány na dlouhou dobu dopředu, jejichž příprava zabere čas a odkládá start. Prostě začnou, když jsou z větší části připraveni, třeba z 80%. Vědí, že doladění těch zbývajících 20% by jim dle paretova pravidla zabralo 80% času - tedy 5x tolik. Mnozí to ani nevědí, postupují instinktivně.
Díky brzkému startu získají náskok a detaily doladí později - pokud je to potřeba. A nebo zjistí, že rozhodnutí bylo chybné a opět rychle přikročí k akci - třeba z dané aktivity vycouvají. Díky akceschopnosti nesetrvávají v neefektivním stavu.
Tento přístup vede k tomu, že se sice dvakrát spálí, ale třikrát uspějí - v konečném součtu jsou tedy úspěšní. Rozjeli pět projektů s převahou úspěchu, zatímco jejich neakceschopný protějšek je stále ve fázi plánování, příprav a zdokonalování toho prvního.

Zkuste někdy tento přístup. Správná chvíle je právě teď.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný článek.Určitě hodně pravdy!! Myslím,že je potřeba ale i při rychlém rozhodnutí se přece jen trošku zamyslet-aby to pak nebyla zbytečná práce:-)

Coudy řekl(a)...

Mapere, máš samozřejmě pravdu. Jde jen o to, aby po tom přemýšlení přišla akce, a bez zbytečného otálení :)

Anonymní řekl(a)...

Fajn článek, ale nejde to aplikovat na cokoliv. Čím větší možnost rizika případně negativních dopadů, tím delší doba přemýšlení, rozvah jestli ano či ne a mnohdy oprávněných.

Prostě dvakrát řezat, jednou měřit a nesedět na tom jak na vejcích a čekat, že se to samo nějak udělá ;-)

Typicky hypotéka, vím, že do ní půjdu a vím, že čím dřív tím líp, ale stejně je kolem toho tolik rizik, že to posouvám co 1/4 roku až situace bude "jasnější".

Ale na druhou stranu, kdo může říct, co bude zítra, natož za 30 let :)