neděle 10. srpna 2008

Jak zbohatnout - aneb stačí jediná dovednost

Při procházení statistik tohoto blogu na Google Analytics mně zaujala jedna věc: velká část čtenářů po přečtení článku, na který přišli přes vyhledávač nebo odkaz na jiném webu, klikne na odkaz štítku "bohatství".
Toto téma vás evidentně zajímá a tak i když (materiální) bohatství je jen jednou (a ne zcela nutnou) součástí úspěchu, dám vám v tomto příspěvku jednoduchý návod, jak ho dosáhnout.
Není to dokonce ani tak těžné, jak by se mohlo zdát.
Aby jste dosáhli bohatství, potřebujete totiž zvládnout jedinou věc, a tou je motivace.
Zdá se vám to málo? Věřte, že to tak jednoduché není, protože tuto dovednost musíte zvládnout hned na třech úrovních:


  1. Motivovat sebe. Musíte opravdu chtít, musíte se motivovat natolik, aby jste byli ochotni něco obětovat, pokud to bude nutné. Třeba značnou porci vašeho času a zejména pohodlí.

  2. Motivovat někoho, aby vám dal peníze. Opravdu. Aby jste zbohatli (v materiálním smyslu slova) znamená to, že vám někdo dá svoje peníze. Když pomineme penězokazectví pak to, že budete mít peníze znamená, že vám jiní lidé dají ty svoje. Pokud podnikáte nebo chcete podnikat, znamená to, že musíte motivovat vaše zákazníky, aby vám platlili za vaše zboží nebo služby. Pokud chcete dosáhnout bohatství jako zaměstnanec (což je nepochybně těžší, pokud se bavíme o opravdovém bohatství), musíte motivovat toho, kdo vás platí, aby vás platil co nejlépe. Nebo si najít někoho jiného a motivovat jeho.

  3. Motivovat ostatní, aby pro vás pracovali. Jako podnikatel můžete rozvíjet svůj byznys prostřednictvím zaměstnanců mnohem rychleji. Jako zaměstnanec budete v mnoha případech pro zaměstnavatele cennější a bude ochoten vám lépe platit, pokud budete schopni vést a řídit další lidi.

To je vše. Opravdu.

Pokud jste čekali zaručený návod, jak zbohatnout, máte ho. Jenom je třeba ho uchopit, řídit se tímto pravidlem a úspěch se dostaví.
Pokud jste čekali naprosto konkrétní postup krok za krokem, na jehož konci by bylo vytoužené bohatství, asi jste zklamaní. Takový návod samozřejmě neexistuje - pokud by existoval, řídil by se jím každý a už by jste ho znali.

Snad vám ale tento příspěvek umožní uvědomit si význam motivace. Možná zjistíte, že pro zbohatnutí sami nemáte dostatečnou skutečnou motivaci, že je pro vás vlastně podstatné něco jiného, co by jste třeba museli omezit nebo obětovat.
Nebo si uvědomíte, že zbohatnout chcete, ale že chtít nestačí. Že se musíte motivovat k tomu, aby jste na tomto cíli systematicky pracovali.
Třeba se zamyslíte nad tím, zda vaše zákazníky motivujete jen k tomu, aby přišli k vám na prodejnu (na webovou stránku, stáhli si demoverzi vašeho software) nebo k tomu, aby si něco koupili - tedy aby vám dali svoje peníze. Zda vašeho zaměstnavatele motivujete k tomu, aby byl ochoten vám platit víc - protože umíte něco, co má hodnotu za kterou je ochoten si připlatit.
A možná začnete přemýšlet, jak motivovat lidi co pro vás pracují k tomu, aby zvládli svou práci lépe, třeba převzali část té vaší a uvolnili vám tak ruce, aby jste se mohli věnovat dalším projektům, které vás posunou dál.

Jisté je, že pokud zvládnete umění motivace, bohatství se se zárukou dostaví.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím s tímto článkem, že motivace je nejdůležitější. Ovšem neméně důležité je zaměření na jednu věc. Můžeme to chápat i jako součast motivace - nerozptylovat se méně podružnými věcmi (činnostmi, aktivitami) ale soustředit se na to, co je momentálně nejdůležitější (focus).
Slovy S. Coveye:
"Nepřítelem toho nejlepšího je to dobré."
budoucí milionář

Coudy řekl(a)...

Určitě souhlasím, že soustředění je důležité. A pokud dokážeš motivovat sám sebe k soustředění na cíl a nenecháš odvádět svoji pozornost podněty, které tě rozptylují, je to obrovský přínos. Výrazně to zvyšuje tvoji šanci uspět.